27 листопада 2015

Розвиток сучасного університету на основі системи автоматизованого управління ВНЗ

Головними умовами ефективного розвитку сучасного університету є необхідність швидкої адаптації до змін і вміння створювати конкурентні переваги у всіх сферах діяльності – освітній, науковій, консалтинговій, інформаційній, соціально-культурній та інших. Найважливішим ресурсом організації, що призводить її до ефективного розвитку та підвищенню її конкурентноспроможності є персонал. Тобто, успішний розвиток організації безпосередньо залежить від ефективності розвитку її персоналу. Тому стратегія змін в організації повинна мати в якості одного з основних своїх пріоритетів – розвиток персоналу. У вищих навчальних закладах це досягається за допомогою наукової діяльності працівників, оскільки за її інтенсивності та результативності, наявності в ній інноваційної складової можна судити про відповідність ВНЗ своєму статусу. Науково-дослідна діяльність ВНЗ – один із засобів підвищення кваліфікації професорсько-викладацького складу і кращий спосіб залучення студентів до нестандартної, творчої роботи. Саме тому для підтримки та розвитку наукової діяльності ВНЗ необхідно застосовувати адекватні методи та сучасні технології управління нею.


Однією з загальних тенденцій розвитку сучасної світової цивілізації є її трансформація до інформаційного суспільства на основі широкого впровадження систем автоматизованого управління в усі сфери життєдіяльності. Швидке розширення інформаційних потоків в сучасних освітніх організаціях, збільшення динаміки розвитку вищих навчальних закладів, вимагають пошуку та впровадження більш ефективних напрямків діяльності, як у навчальному процесі, так і у всій управлінській діяльності ВНЗ. Однією з важливих складових вдосконалення освітнього процесу ВНЗ є оптимізація процесів управління документообігом, що дозволяє зменшити навантаження на викладачів шляхом зменшення обсягу створюваних документів і скорочення часу пошуку необхідних документів для реалізації основної діяльності кожного із співробітників.

Модернізація системи автоматизованого управління в вищих навчальних закладах дозволить перейти на новий, більш прогресивний рівень, що дозволить використовувати технології електронного урядування та зменшити кількість паперової роботи, що в свою чергу дозволить більше часу викладачам приділяти науковим та інноваційним розробкам. АСУ дозволить оперативно управляти кадровою політикою і започаткує впровадження центральної бази електронного урядування вищих навчальних закладів України. Впровадження по всій території нашої держави дасть поштовх молодим кадрам більш гнучко реагувати на потреби країни у кадрах в різних регіонах, та регулювати необхідності в них заздалегідь.

Таким чином, від правильно організованої системи надання та отримання знань залежить соціально-економічний, високотехнологічний та інноваційний розвиток як країни загалом так і кожної особистості зокрема. А кадрова політика будь-якого вищого навчального закладу повинна бути спрямована на формування такої системи роботи з персоналом, яка орієнтувалася б на досягнення стратегічних цілей ВНЗ, отримання як соціального, так і економічного ефекту. Сутність стратегічного управління персоналом повинна полягати у відповіді натри найважливіші питання: якому рівню інноваційності та науковості відповідає науково-педагогічний персонал; в якому науковому напрямку має бути задіяний науково-педагогічний персонал у відповідності зі стратегією розвитку вишу; які організаційні зміни необхідно впровадити щоб інтенсифікувати інноваційний розвиток персоналу. Правильно відповівши на ці питання, ВНЗ зможе вибудувати стратегію і тактику своєї діяльності таким чином, щоб в майбутньому досягти поставлених перед собою цілей по модернізації та інноваційному розвитку.

Бібліографічний опис для цитування: [ ?, 602–603]

Пашов Р. І. Розвиток сучасного університету на основі системи автоматизованого управління ВНЗ / Р. І. Пашов // Держава та глобальні соціальні зміни: історична соціологія панування та спротиву в епоху модерну: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (м.Київ, 26-27 листопада 2015 року) / Укладачі А.А.Мельниченко, П.В. Кутуєв, А.О. Мігалуш. – К.: Талком, 2015. – 652с. - Режим доступу: https://drive.google.com/open?id=0B1hOxGZbypeeOVJLR19SYWlzZGM

Немає коментарів:

Дописати коментар